a logótervezés menete

logó rövid átfutási idővel Kizárólag egyedi tervezésű logók logó tervezés reális áron KKV-k részére

Logó megrendelés esetén,


Szükséges egy rövid ismertető amelyben magát a szolgáltatást vagy terméket bemutatja, amihez a logó készül, illetve ha van alap ötlete, elképzelése akár formailag is. Miután megvan a kiindulási alap elkezdődik a tervezés amelyet általában 3 markánsan különböző logóterv formájában kap kézhez.

Amennyiben szükséges úgy ezekből az Ön elképzeléséhez legközelebb álló változatot tovább alakítjuk, így 3-5 további logó tervet kap.

Ha szükség van a harmadik korrektúra fordulóra akkor a tervezett 3-5 logóterv közül az Ön által választott véglegesítésre kerül. Ez általában apróbb formai finomításokban utómunkálatokban nyilvánul meg, amelyek elvégzése után kapja meg a végleges logót vektoros és pixeles formátumokban (PDF, EPS, JPG) melyeket a gyártás és kivitelezés bármely területén egyaránt felhasználhatók.

ceruzarajz logo hegyekről

Hogyan készül a logó?

Logó készítésnél szinte minden esetben először szabadkézi rajzolással vázlatokat készítek papíron. Ilyenkor a logót alkotó betűk, illetve az azokhoz társítható képi szimbólumok kapcsolódásait vizsgálom. Ezen a ponton kizárólag egy színnel jelenítem meg a logót és próbálom a fekete és fehér területek egymáshoz viszonyított ideális arányát eltalálni.
Formailag törekszem a befoglaló arányokat úgy kialakítani, hogy a logó szélessége és magassága között ne legyen túl nagy különbség, a logó belső területei pedig nélkülözzék az indokolatlanul kihasználatlan, „üres” területeket.
logó szerkesztés vektoros ábra folyamatábra

Vázlatoktól a vektoros fájlokig

Miután rajzos formában elkészült az első néhány logó alapötlet, a képek számítógépre kerülnek és vektorgrafikus módon elkészítem azokat digitalizált formában.
Ilyenkor van lehetőség pontosabban meghatározni a logóban megjelenő formák egymáshoz való viszonyát: dőlésszögek, irányok, vonalvastagságok, találkozási pontok sarkítása vagy lekerekítése.

Ezután elkészítem a logót fekete és fehér háttéren egyaránt, azt vizsgálva, hogy mindkét módon működik-e, majd a logó színek meghatározása következik.
Fontos, hogy figyelembe vegyük a lehetséges kivitelezési technológiákat és azokhoz alakítsuk amennyire lehet a logóban használt színeket. Véleményem szerint nem szerencsés a túl sok szín használata (csak indokolt esetben). A logó színei ilyenkor szükség szerint CMYK, RGB és Pantone skála szerint kerülnek meghatározásra.


logo készítés végső fázisa

Mindenképp szükséges betű a logóban?

Amikor igény van pl. a cég nevének megjelenítésére a logó mellett, akkor azok kiválasztásánál keresem az ideális,
  • betűtípust (létező vagy egyedi betűk, kis betűk vagy nagy betűk)
  • a betűk színét
  • elhelyezkedését a logóhoz viszonyítva
  • méretét a logóhoz viszonyítva
Ha minden jól ment akkor egy olyan logó készült amely, kis és nagy méretben is jól mutat monokróm (egyszínű) változatban is karakteres kellően színes de nem csicsás formailag kellően letisztult de különleges részletei emlékezetessé teszik befoglaló méretarányai ideálisak, így nincs benne kihasználatlan felület minden felhasználási területhez megfelel képernyőtől a gravírozásig.


Az előbb felvázolt logó készítési munkafolyamat egy lehetséges irányvonal de ez nem azt jelenti, hogy minden esetben ugyanezek a lépések és a sorrend. Egy sikeres logó készítésénél nagyon sok szakmai és szubjektív szempont is szerepet játszik így fontos, hogy a logó tervező figyelembe tudja venni a megrendelő elvárásait, viszont az is fontos, hogy a megrendelő bízzon a tervező szakmai véleményében.logótervezés instagram
logótervezés facebook
© 2008-2020 Lauferdesign •  ÁSZFAdatvédelem